AKVAKÜLTÜR

Akvakültür

YAVRU BALIK

Kuluçkadan paketlemeye kadarki tüm süreçlerde tam entegre tesislerde faaliyet gösteren Kılıç; çipura, levrek ve alabalıkta ulaştığı rakamlarla bu alanda bir dünya lideri olmayı başarmıştır.

Kılıç, özel anaçlardan temin ettiği bu balık yavrularının tamamını, yumurtadan piyasaya sunulduğu süreçlerdeki tüm aşamalarda denetler.
Deneyimli uzman kadrosuyla, gelişen teknolojileri yakından takip eden Kılıç, yurt içi ve yurt dışından gelen yavru balık taleplerini kaliteli, sağlıklı ve uygun maliyetlerle karşılar.

Kılıç, tüm Akdeniz havzasındaki ülkelere yavru balık tedariği yapmaktadır. Yavru balık transferinde, sadece bu konu için üretilmiş özel gemiler kullanılır. Sefer başına 5 milyon yavru balık taşıyabilme kapasitesindeki bu gemiler, 700 m3 hacme ve 80 m uzunluğa sahiptir.

Tüm yavru balık üretim tesislerinde tam teçhizatlı balık sağlığı laboratuvarları bulunmaktadır.

AŞAMALAR

Çipura ve levrek yavruları Kılıç’a ait Bafa, Ören, Akarca ve Güvercinlik’te faaliyet gösteren kuluçkahanelerdeki özel anaçlardan temin edilmektedir. Yavrular, yaklaşık 3 – 5 gr. ağırlığa eriştiğinde, kafes işletmelerindeki yavru tesislerine aktarılarak, 20 metre çaplı HDPE kafeslere yerleştirilir.

Yavrular su sıcaklığına bağlı olarak günde 5-8 öğün yemlenir.
Büyük bir dikkat ve özenle bakılarak yaklaşık 30-40 gr. aralığına getirilen yavrular, onlar için özel olarak üretilen ağların takılı olduğu, 30-50 metre çapındaki HDPE kafeslere aktarılır. Ardından da büyütme tesislerine gönderilir. Ve gönderilmeden önce boylama işlemi yapılır. Bu işlem, ilerde oluşabilecek boy farkının kapatılabilmesi ve sağlıklı büyümenin sağlanabilmesi için yapılmaktadır.

Büyütme tesislerinin % 100’ü açık deniz (off shore) sistemleri olup, otomatik yemleme sistemleri ve su altı ile su üstü kameraların kullanıldığı son teknolojiye sahip ünitelerdir. Deneyimli mühendis, dalgıç ve uzman personelin çalıştığı bu sistemlerde, gerek su altı gerek su üstü kontroller büyük bir dikkat ve özveri ile yapılmaktadır.

Farklı türler olarak ise sinarit, fangri, mercan, mırmır, sivriburun ve minekop balıkları üzerindeki çalışmalara devam edilmektedir.

YEM

Balıkların büyümesinde en önemli faktör olan balık yemleri, Kılıç bünyesindeki Kılıç Yem Fabrikası’ndan Aqua K markası ile tedarik edilmektedir.

Kılıç Yem Fabrikası yılda 160.000 ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük ekstruder balık yemi fabrikalarındandır.

Avrupalı uzman firmaların makine, ekipman ve projeleri ile donatılmış tam otomatik üretim tesisleri, başta Kılıç olmak üzere sektördeki diğer şirketlerin de ihtiyacı olan kaliteli balık yemlerini Aqua-K markasıyla üretmektedir.

Fabrikalarımızda uygulanan ISO 9001, 22000  Kalite ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Helal ile GLOBAL GAP standartları sayesinde üretimin her aşamasında mutlak kalite ile gıda kontrolü ve tam izlenilebilirlik sağlanmaktadır.

Çevreyle dost biçimde gerçekleştirdiğimiz üretimimizdeki amacımız, bir yandan en kaliteli yemleri üreterek müşterilerimize devamlı ve en üst seviyede hizmet vermek, diğer yandan su ürünleri sektörünün hızlı gelişimine de katkıda bulunmaktır.

İŞLEME/PAKETLEME

Levrek balıkları 16-22 ay, çipura balıkları 13-14 ay sonunda porsiyonluk boya ulaşmakta ve pazara sunulmak üzere yine Kılıç Holding bünyesindeki paketleme tesisine gönderilmektedir.

Kafes işletmelerinde, balıkların kuluçkahaneden gelişinden paketlemeye gönderildiği ana dek yapılan tüm işlemler kayıt alına alınmakta ve sistemlerin tamamında balıklar izlenebilmektedir.

Kılıç bünyesindeki Balık İşleme ve Paketleme Tesisleri 3 farklı noktada konumlanmıştır. Tesislerin ikisi deniz ürünleri ile ilgili olup, Muğla Milas’ta bulunmaktadır. Üçüncü tesis ise Kahramanmaraş merkezindeki Alabalık İşleme ve Paketleme tesisidir.

Kılıç İşleme ve Paketleme Tesisleri, ulusal ve uluslararası gıda güvenlik kriterlerine (Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve Codex Alimentaris Comission) uygun, AB tarafından sağlık onay numarasına sahiptir. Soğuk zincirin sofralara kadar korunduğunu kayıt altına alan Kılıç, ISO 9001 Kalite ve HACCP ile ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, IFS (International Food Standart), BRC (British Retail Consortium) ve Entegre Global G.A.P standartları sertifikalarına sahiptir.

Kılıç bünyesindeki İşleme ve Paketleme Tesisi’nde, balıklar gramajlarına göre ayrılarak, natürel olarak paketlenir.Fileto yapılan ürünler ise taze soğutulmuş veya dondurulmuş olarak paketlenir ve sevkiyata hazırlanır.Bununla birlikte, sektörün ve nihai tüketicinin ihtiyaç duyduğu tüm ambalaj ve paketleme işlemleri tesislerimizde taze, donuk, map (Modified Atmosphere Packed) ve kutulu olarak yapılmaktadır.

Tesiste, hammadesi EPS (Expandable Polystyrene / Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük) olan ve üretimi Kılıç tarafından yapılan paketleme sistemi kullanılır. Avrupa Birliği ve ABD Temel Besin Yönetmelikleri’ne uygun olan EPS, bir ambalaj malzemesinden beklenen tüm görevleri tek başına yerine getiren bir ısı yalıtım malzemesidir.

ALABALIK

Kılıç alabalık üretimine Kahramanmaraş Sır barajı, Kayseri Bahçecik barajı ve Gaziantep Karkamış barajında devam etmektedir.

Çipura ve Levrekte olduğu gibi alabalık üretiminde de Avrupa’nın lideri olmak temel hedefimizdir.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google