
LEVREK
Levrek
Yağsız olmasına rağmen çok lezzetli ve yumuşak etiyle, pek çok balık tutkununun tercihi… Kolayca fırınlanıyor, buğulaması sofraları şenlendiriyor, tuzda pişince tadına doyulmuyor.

LEVREK (DICENTRARCHUS LABRAX):
Moronidae familyasına ait olan levreğin vücudu mavimsi griden yeşilimsi griye kadar değişen tonlardadır. Genç bireylerde vücut üstünde siyah noktalar vardır. Ergin bireylerde ise bu noktalara rastlanmaz. Burun gözler arası mesafeden uzundur. Solungaç kapağının üst kenarı koyu renklidir ve diken bulunur. Ağız büyük ve dudaklar incedir. Bütün yüzgeçler gri tonlarındadır. Bazen maviye çalan renklerde gözlenebilir.
Boyları 40-100 cm arasında değişir. Genellikle ağırlıkları 8–10 kg’dır.15 kg’a kadar çıktığı görülmüştür. Eti yağsız ve çok lezzetlidir. Taze olarak yenir. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de bulunur. Her mevsimde, genellikle de mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanır. Sonbahar ayları sırasında ırmak ağızlarında üremeye başladıklarında sürüler halinde toplanırlar. Karadenizde kış aylarında dere ağızlarına Akdenizde Nisan-Mayıs ayları arasında ürerler.
Karadeniz, Ege ve Akdeniz’in açık denizlerinde yaygın olarak, yumurtadan pazara kadar yetiştirilmektedir. Ürünlerin büyük kısmı özellikle AB ülkelerine ihraç edilir.
BESİN DEĞERLERİ | |
---|---|
Ürün çeşitleri | Taze Soğutulmuş Bütün Taze Soğutulmuş Fileto Taze Soğutulmuş Temizlenmiş Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) Dondurulmuş Bütün Dondurulmuş Fileto Dondurulmuş Temizlenmiş |
Ağırlık | 100-3000 gr |
Raf ömrü | Taze Ürün: 14 gün Map: 14 gün Dondurulmuş ürün: 18 ay |
Besin değerleri (100g için) | Enerji: 161 kcal / 674 kj Karbonhidrat: % 0,88 Protein: % 22,78 Yağ: % 7,35 Doymuş Yağ Asitleri: % 1,11 Tekli Doymamış Yağ Asitleri: % 1,95 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: % 1,70 Tuz: 0,13 gr Fosfor: 3536,5 mg/kg |