Balık Takvimi

 

c

ÇİPURA (SPARUS AURATA):

Sparidea familyasına ait olan çipuranın vücudu genellikle gümüşi gridir ve yanlardan yassılaşmıştır. Karın beyaz veya beyazımsı-sarıdır. Yanal çizginin üst kısmı koyu renklidir. Solungaç kapağı arka sınırında kırmızı bir leke vardır. Başın ön kısmında gözlerin arasında altın sarısı bir bant vardır. Sırt yüzgecinin orta kısmında özellikle ergin bireylerde siyah bir bant uzanır. Kuyruk yüzgecinin arka kenarı siyah renklidir. Burun, gözler arası mesafeden uzundur. Dudakları kalındır.

İklimsel olarak çipura balığına tüm Akdeniz’de rastlanmakla birlikte doğu ve güney doğu Akdeniz ülkelerinde, Kanarya Adaları’nda, İngiltere kıyılarında, Verde Burnu’nda ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır. Genellikle tropikal, subtropikal ve ılıman kuşaklarda yayılım gösteren çipura deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu–çamurlu ve çamurlu ortamlarda yaşamını sürdürür. Bunun yanı sıra nehir ağızlarına ve lagüner bölgelere de girer. Ülkemizde daha çok güney sahilleri ve Ege kıyılarında yayılım gösterir. 30-50 gram olanları ince lidaki, 100 gram olanları lidaki, 100-180 gram olanları kaba lidaki, 200 gram ve üzeri ağırlıkta olanları da çipura olarak adlandırılır.

Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar. İki yaşın üzerindekiler daha da derinlere iner. Üreme zamanları Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert, beyaz ve çok lezzetlidir. Izgarada pişirilmesi tercih edilir. Çipura balığı günümüzde Türkiye’de, Yunanistan’da, İsrail’de ve İspanya’da başarılı olarak üretilir.

 

Ürün Çeşitleri Taze Soğutulmuş Bütün
Taze Soğutulmuş Fileto
Taze Soğutulmuş Temizlenmiş
Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)
Dondurulmuş Bütün
Dondurulmuş Fileto
Dondurulmuş Temizlenmiş
Boy 100-2000 gr
Raf ömrü Taze Ürün: 14 gün
Map: 14 gün
Dondurulmuş ürün: 18 ay
Besin değerleri (100 gr için) Enerji: 230 kcal / 960 kj
Karbonhidrat: % 0,96
Protein: % 20,58
Yağ: % 15,98
Doymuş Yağ Asitleri: % 1,13
Tekli Doymamış Yağ Asitleri: % 2,5
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: % 1,85
Tuz: 0,068 gr
Fosfor: 3163 mg/kg

 

 

levrek

LEVREK (DICENTRARCHUS LABRAX):

Moronidae familyasına ait olan levreğin vücudu mavimsi griden yeşilimsi griye kadar değişen tonlardadır. Genç bireylerde vücut üstünde siyah noktalar vardır. Ergin bireylerde ise bu noktalara rastlanmaz. Burun gözler arası mesafeden uzundur. Solungaç kapağının üst kenarı koyu renklidir ve diken bulunur. Ağız büyük ve dudaklar incedir. Bütün yüzgeçler gri tonlarındadır. Bazen maviye çalan renklerde gözlenebilir.

Boyları 40-100 cm arasında değişir. Genellikle ağırlıkları 8–10 kg’dır.15 kg’a kadar çıktığı görülmüştür. Eti yağsız ve çok lezzetlidir. Taze olarak yenir. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de bulunur. Her mevsimde, genellikle de mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanır. Sonbahar ayları sırasında ırmak ağızlarında üremeye başladıklarında sürüler halinde toplanırlar. Karadenizde kış aylarında dere ağızlarına Akdenizde Nisan-Mayıs ayları arasında ürerler.

Karadeniz, Ege ve Akdeniz’in açık denizlerinde yaygın olarak, yumurtadan pazara kadar yetiştirilmektedir. Ürünlerin büyük kısmı özellikle AB ülkelerine ihraç edilir.

 

Ürün Çeşitleri Taze Soğutulmuş Bütün
Taze Soğutulmuş Fileto
Taze Soğutulmuş Temizlenmiş
Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)
Dondurulmuş Bütün
Dondurulmuş Fileto
Dondurulmuş Temizlenmiş
Boy 100-3000 gr
Raf ömrü Taze Ürün: 14 gün
Map: 14 gün
Dondurulmuş ürün: 18 ay
Besin değerleri (100 gr için) Enerji: 161 kcal / 674 kj
Karbonhidrat: % 0,88
Protein: % 22,78
Yağ: % 7,35
Doymuş Yağ Asitleri: % 1,11
Tekli Doymamış Yağ Asitleri: % 1,95
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: % 1,70
Tuz: 0,13 gr
Fosfor: 3536,5 mg/kg

 

 

 

kaya levregi

KAYA KEVREĞİ (ARGYROSOMUS REGIUS):

Sciaenidae familyasına ait olan kaya levreğin vücudu uzun ve pullarla kaplıdır. İlk sırt yüzgeci dikenli diğer sırt yüzgeci yumuşak ışınlıdır. Kafa ve vücut iridir. Yanal çizgi muntazam olup vücudun üst tarafı kahverengi, yanlar parlak, altınımsı parıltılı, karın ise gümüşi renktedir. Göğüs ve anüs yüzgeçleri bariz beyaz lekelidir. Ağzı büyük olup içi sarıdır. Maksimum boy 200 cm ortalama boy 30-60 cm dir.

Atlantik Okyanusu, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de dağılım gösterirler. Eti beyaz ve lezzetlidir. Ekonomik değeri yüksek olan balık, derin suları sever ve etçil olarak beslenir. İlkbahar ortalarından ağustos ayına kadar süren bir üreme dönemine sahiptir. Avcı balıklar olup hamsi ve sardalya ile birçok kabuklu türünü tüketir. Maksimum boyu 230 cm ve maksimum ağırlığı da 103 kg olarak kayıt altına alınmıştır.

 

 

Ürün Çeşitleri Taze Soğutulmuş Bütün
Taze Soğutulmuş Fileto
Taze Soğutulmuş Temizlenmiş
Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)
Dondurulmuş Bütün
Dondurulmuş Fileto
Dondurulmuş Temizlenmiş
Konserve
Boy 600-4000 gr
Raf ömrü Taze Ürün: 14 gün
Map: 14 gün
Dondurulmuş ürün: 18 ay
Konserve: 3 yıl
Besin değerleri (100 gr için) Enerji: 110 kcal / 461 kj
Karbonhidrat: % 0,81
Protein: % 20,95
Yağ: % 2,5
Doymuş Yağ Asitleri: % 0,44
Tekli Doymamış Yağ Asitleri: % 0,48
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: % 0,43
Tuz: 0,109 gr
Fosfor: 2423 mg/kg

 

 

 

 

gokkusagi

GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKISS):

Salmonidae familyasından olan Gökkuşağı alabalığı 80 cm uzunluğa ve 10 kilo ağırlığa varabilir. Karanlık bir manzaranın önünde durursa yan tarafındaki kızıl çizgisi ile göze çarpar, ama aydınlık bir manzaranın önünde nerdeyse hiç görülmez. Rengi yaşadığı ortama göre değişken olup, genellikle sırt yeşilimsiden kahverengine kadar değişen renkte, yanlar daha açık, karın parlak renktedir. Baş ve yanlarda sarıdan altın rengine kadar değişen bir renk tonu vardır. Kızıl noktaları belirgindir, kafası daha kısadır ve çenesinin alt kısmı daha öne çıkıktır. Mekik şeklinde olan vücutlarının yanları gümüşümsü gri, sırtları gri-yeşil ve karın kısımları beyazdır.

 

1882 yılında Kuzey Amerika’ dan Avrupa’ya getirilmiş olan bir alabalık türüdür. Irmaklarda ve göllerde de yaşarlar, ama aslında en çok berrak ve hızlı akan dereleri tercih ederler. Gökkuşağı alabalığı 80 cm uzunluğa ve 10 kilo ağırlığa varabilir. Balık üretimi için Avrupalı alabalık türlerinden çok daha uygundur. Lezzetli ve az kılçıklı etinden dolayı çok sevilir.

 

Ürün Çeşitleri Taze Soğutulmuş Bütün
Taze Soğutulmuş Fileto
Taze Soğutulmuş Temizlenmiş
Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP)
Dondurulmuş Bütün
Dondurulmuş Fileto
Dondurulmuş Temizlenmiş
Füme
Konserve Füme
Boy 100-1500 gr
Raf ömrü Taze Ürün: 12 gün
Map: 12 gün
Dondurulmuş ürün: 18 ay
Konserve: 3 yıl
Besin değerleri (100 gr için) Enerji: 128 kcal / 536 kj
Karbonhidrat: % 0,06
Protein: % 18,69
Yağ: % 5,94
Doymuş Yağ Asitleri: % 1,7
Tekli Doymamış Yağ Asitleri: % 3
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri: % 1,9
Tuz: 0,15 gr
Fosfor: 2380 mg/kg